Jak parzyć herbatę Oolong?

Zielone, czerwone i białe herbaty, zioła… To wszystko zaczyna coraz częściej gościć na naszych stołach (czy może raczej w naszych kubkach). Napary te cieszą się coraz większą popularnością nie tylko dlatego, iż ich picie ma korzystny wpływ na zdrowie, ale też dlatego, że są po prostu bardzo smaczne. No właśnie. Jedną z orientalnych herbat, którą ceni się w naszym kraju coraz bardziej, jest oolong. By zachować właściwości, zarówno smakowe, jak i zdrowotne, herbaty oolong, musimy pamiętać, by odpowiednio ją zaparzyć. Po pierwsze, warto wiedzieć, iż do zaparzenia 8-10 gramów jej suszu potrzebować będziemy około 120 mililitrów wody (połowa objętości typowej szklanki). Jednakże, wody o konkretnej temperaturze- optymalna to około 95 °C (98 dla herbaty oolong długo prażonej).

Pamiętajmy więc, by nie zalewać liści wrzątkiem. Warto je jednak wcześniej przepłukać. Nie tylko sprawimy w ten sposób, iż smak i aromat naparu się poprawią, tj. lepiej się wydobędą, ale też zmyjemy z liści ewentualne pestycydy czy innego rodzaju substancje chemiczne, którymi mogły być, jeszcze podczas uprawy herbaty, potraktowane. Czas parzenia herbaty oolong zależy od jej konkretnego gatunku. I tak, oolong zielony, nieprażony, powinien być parzony za pierwszym razem około 1- 1,5 minuty, a przy kolejnym parzeniu jedynie około 20- 30 sekund (potem o kilka sekund dłużej za każdym kolejnym razem). Oolong prażony parzy się natomiast od kilku do kilkunastu sekund za pierwszym razem i o około 10 sekund dłużej przy każdym kolejnym zalaniu liści wodą. No właśnie, kwestia wielokrotnego parzenia jest tutaj bardzo ciekawa. O ile niektóre herbaty, jak np. pu-erha czy napar z czystka, możemy parzyć dwa czy trzy razy, to dobrej jakości oolong może być parzony nawet kilkanaście razy. Tak więc, jeśli chcielibyśmy go kupić, znajdźmy sklep internetowy z herbatą Oolong Zen Tea, który ma w swojej ofercie właśnie tą herbatę wysokiej klasy i w oryginalnych opakowaniach. Warto również, przy okazji, zakupić odpowiednie, tj. tradycyjnie wykorzystywane w tym celu w Chinach, czajniczki do parzenia herbaty. Są to tzw. yinxing oraz gaiwany. W chińskich herbaciarniach wykorzystuje się do tego również specjalne odprowadzające wodę stoły, sitka, czarki i innego rodzaju akcesoria. Oczywiście wyposażenie się w nie nie jest konieczne, szczególnie, jeśli nie jesteśmy aż tak wielkimi miłośnikami herbaty, by wydawać na oryginalne utensylia bardzo dużych pieniędzy. Przyznać należy jednak, iż na pewno zrobiłyby one na gościach piorunujące wrażenie…

oolong

Tak powinna wyglądać prawdziwa, standardowa herbata Oolong – liście poskręcane w ślimaki